Tuesday, November 27, 2007

Blodpudding med tillbehör

Ram: första huvudrätt, husmorskost

Tanke: traditionellt tillagad med klassiska tillbehör

Ingredienser:
Blodpudding
Grisblod
Röd mjölk
Carnegie Porter
Vetemjöl
Grovt rågmjöl
Ströbröd
Äppelmos
Gul lök
Mejram
Mald ingefära
Mald nejlika

Tillbehör
Äpplen
Socker
Kanel
Rimmat sidfläsk
Rårörda lingon

Genomförande:
Notera: avsmakning av smeten är svårt att göra utan att provsteka, så jag tog mängderna exakt från receptet.

Blodpudding
Blanda 1 liter grisblod, 1/2 liter röd mjölk, 1/2 liter porter, 3 dl äppelmos, 2 tsk mejram, 1 tsk ingefära, 1 tsk nejlika och 1 msk finhackad gul lök ordentligt i en skål. Vispa med elvisp (låg hastighet) ner 3 dl vetemjöl, 3 dl grovt rågmjöl och 1/2 dl ströbröd. Vispa i några minuter så att smeten blandar sig ordentligt.

Sätt ugnen på 175 °C. Smörj 2-3 långa brödformar ordentligt (möjligtvis även bakplåtspapper).
Fyll formarna med smeten (inte hela vägen upp) och baka i vattenbad i ugnen ca 1 1/2 timme.

Kommentarer:
Puddingen kommer att fortsätta stelna ett tag efter att man har tagit ut den. Jag smörjde först formarna och hade sedan bakplåtspapper i (och smörjde även det något) för att kunna garantera att jag fick ut puddingen hel.

Tillbehör
Skala, kärna ur, och skiva äpplena. Vänd äppelskivorna i kanel och socker. Stek dessa tills dess att sockret karamelliserats.

Skiva och bryn sidfläsket.

Bryn smöret.

Kommentarer:
Egentligen borde jag ju ha gjort egna rårörda lingon, men det fanns det ingen tid för - tack Robert för lånet!

Servering:
Skiva den varma blodpuddingen och servera några skivor tillsammans med fläsket, äpplena och lingonen. Dressera puddingen med det brynta smöret.

Dryck:
Jag valde Oppigårds Winter Ale (Nr. 11202). Den visade sig ha lite för lite sötma för att matcha rätten, så om jag skulle välja igen så skulle jag nog ta en lite sötare och kraftigare belgisk öl.