Sunday, November 28, 2010

Recept: Coq au vin

Ram: andra huvudrätt, Frankrike (lite från minnet det här...)

Ingredienser:
En hel tupp (beställ i förväg, Lulles fågel och vilt Söderhallarna fixade på några dagars varsel)
Bra bourgougne
Cognac
Sidfläsk
Rökt sidfläsk
Små skogschampinjoner
Steklök
Persilja
Lagerblad
Timjan
Vitlök
Smör
Lammfjälster
Schalottenlök

Genomförande:

Coq au vin
Stycka tuppen, i så stora benfria bitar som möjligt. Stycka ut låren. Smörstek allt i gryta så att det får färg, inklusive skrovet men exklusive låren. På med en flaska rödvin, lite cognac, lagerblad, en duktig bukett persilja och färsk timjan. Låt puttra på spisen, skumma av om det behövs. Stek under tiden champinjoner, tärnat rökt sidfläsk (inte allt), hela steklökar, vitlöksklyftor vid sidan och låt det gå med i grytan när det är kanske en halvtimme klar. Totaltiden beror på hur gammal tuppen är, ungtupp räkna totalt en till en och en halv timme. Ta av skrovet och kryddbuketten och släng, ta upp tuppköttet och resten lägg var för sig. Reducera vid behov resten av vätskan. Smaka av.

Tuppkorv
Stycka ur låren. Mal lårköttet, sidfläsket och lite rökt sidfläsk. Finhacka schalottenlök och repa av och finhacka lite timjan. Blanda allt tillsammans med litet vätska från grytan. Salta och peppra, provstek och smaka av. Stoppa i lammfjälster, små korta korvar. Stek dessa.

Servering:

Skiva upp tuppköttet, och lägg ut med sidfläsk/steklök/champinjoner vid sidan. Ringla skyn över. Några små korvar, ett par små kokta potatisar till. Finhackad persilja över.

Dryck:
Minns verkligen inte. Röd bourgogne var det. Edit: en titt på foton från kvällen antyder att det kan ha varit en Savigny-lès-Beaune

No comments: