Sunday, November 28, 2010

Recept: krabbdolmar med puré och sky

Ram: förrätt, höst

Ingredienser:
Dolmar
Savojkål
Krabba
Äpple
Dill
Smör
Citron

Puré
Jordärtskockor
Schalottenlök
Smör
Grädde
Sherry

Sky
Gul lök
Ev. grönsaksbuljong
Ev. Ägg

Genomförande:
Ta lämplig mängd blad från kålhuvudena (skär bort den grova stjälken) och förväll dessa, ca 5-10 minuter tills mjuka. Pilla ur krabbköttet (tack Fredrik) och finfördela ihop en blandning av mest vitt kött, men lite av det bruna och röda också. Lägg blandningen på kålbladet, tillsammans med lite fintärnat äpple, en dillvippa, en smörklick. Pressa lite citron över och salta och peppra. Rulla ihop till dolmar (fäst med tandpetare). Smörstek tills kålen mjuknat helt och lätt gyllene yta fåtts.

Skala och tärna jordärtsskockorna grovt. Finhacka schalottenlöken. Låt allt mjukna lätt i smör Häll på sherry och grädde. Koka ihop länge, mixa slätt och smaka av.

Hacka rikligt med gul lök, smörstek försiktigt tills halmgul. Häll på vatten, ev. lite grönsaksbuljong. Koka ihop i några timmar, späd med mera vatten vid behov. Sila av och klara vid behov buljongen med ett ägg.

Servering
:

Dolmar, puré, sky - inga konstigheter. Tandpetaren tas med fördel bort innan servering.

Dryck:
Panik för jag hann inte till bolaget så det fick bli ur skafferiet, lite mer sötma hade nog varit bra - men det funkade hyggligt.
Zlatan Otok Hvar (från Kroatien, http://www.zlatanotok.hr/)

No comments: